About the Kalverpassage

Art passage

Sigrid Calon & Naivi
— Triangular grid

Technologie en Kunst komen samen in TRIANGULAR GRID. Sigrid Calon heeft voor 'TRIANGULAR GRID' (2018) de grenzen en mogelijkheden van driehoekige LED-panelen onderzocht, die speciaal zijn ontworpen voor de Kalverpassage. De LED-lampen kunnen een eindeloos spectrum aan kleuren weergeven. Samen met Naivi, die een op maat gemaakt digitaal potlood ontwikkelde waarmee Calon haar werk rechtstreeks naar het scherm kon vertalen, heeft zij gezocht naar alle RGB kleurmogelijkheden.


Calon ontwikkelde een complexe, bijna wiskundige formule waardoor er iedere minuut een ander grid ontstaat. Dit heeft geleid tot een kleurenpalet van 365 kleuren gebaseerd op de dagen van het jaar. Daarbinnen creëerde zij een palet van 52 wittonen, voor iedere week één. Elke week bestaat uit een palet van 7 kleuren inclusief 1 wit, waarbij er maximaal 4 kleuren te gelijk in het grid te zien zijn. Bovendien heeft iedere dag van de week een basisvorm en richting op het grid.

Ichwan Noor — Beetle sphere

De Indonesische kunstenaar Ichwan Noor (Jakarta, 1963) is bekend om zijn grootschalige sculpturen van hybride menselijke, dierlijke en technologische vormen.
Ichwan Noor liet velen versteld staan met zijn ontzagwekkende mammoetsculpturen van vervormde auto's in vormen. Deze gigantische sculptuur is gemaakt van een echte Volkswagen Beetle uit 1953, gecombineerd met polyester en aluminium en getransformeerd in een perfecte bol. De Kever is een van een reeks bolvormige en kubusvormige voertuigsculpturen van de in Jakarta gevestigde beeldhouwer.

Jonathan Monk — Covered Motorbike

De Britse kunstenaar Jonathan Monk, geboren 1969 in Leicester, herhaalt, herschikt en heronderzoekt de belangrijkste werken van conceptuele en minimale kunst door verschillende geestige, vernuftige en oneerbiedige middelen. Monk woont en werkt in Berlijn. Covered Motorbike is het grootste bronzen beeldhouwwerk dat Monk ooit heeft geproduceerd. Een normale associatie met snelheid op de open weg zijn verdwenen en in plaats daarvan stelt Monk een groot, zwaar en log voorwerp voor. De motor is verdwenen, verborgen onder het dek. Het onderwerp van het werk blijft geheim.

Maarten Baas — Analog digital clock

De Analog Digital Clock van Maarten Baas (Arnsberg, 1978) is een digitale klok, waarvan de getallen elke minuut handmatig door acteurs worden veranderd. De klok is onderdeel van het ‘Real Time’ concept, waarin vier verschillende klokken (waaronder de analoge Schiphol klok, grootvader klokken en vegers’ klok) films van acteurs tonen die gedurende twaalf uur de tijd aangeven. In ‘Real Time’ staat de beleving van tijd centraal. Baas creëerde het concept om aan te geven hoe tijd verstrijkt, wat mensen ermee kunnen doen en hoe oneindig tijd is.

Gao Xiao Wu — Our Generation-Oh Yeah

In het werk van Gao Xiao Wu (Sanming, China, 1976) draait alles om geluk en verdriet in het dagelijks leven van de gewone stadsmens. ‘Our Generation’ maakt gebruik van de lichaamstaal van jongeren in plaats van overdreven expressies om de aandacht te vestigen op problemen in de hedendaagse maatschappij. In deze sculptuur zien we een jongere over een denkbeeldige hindernis bokspringen, op weg naar glorie en grotere hoogten.

K
a
l
v
e
r
p
a
s
s
a
g
e
k
a l v e r
p
a s s a g e