About the Kalverpassage

Art passage

Sigrid Calon & Naivi
— Triangular grid

Technologie en Kunst komen samen in TRIANGULAR GRID. Sigrid Calon heeft voor 'TRIANGULAR GRID' (2018) de grenzen en mogelijkheden van driehoekige LED-panelen onderzocht, die speciaal zijn ontworpen voor de Kalverpassage. De LED-lampen kunnen een eindeloos spectrum aan kleuren weergeven. Samen met Naivi, die een op maat gemaakt digitaal potlood ontwikkelde waarmee Calon haar werk rechtstreeks naar het scherm kon vertalen, heeft zij gezocht naar alle RGB kleurmogelijkheden.


Calon ontwikkelde een complexe, bijna wiskundige formule waardoor er iedere minuut een ander grid ontstaat. Dit heeft geleid tot een kleurenpalet van 365 kleuren gebaseerd op de dagen van het jaar. Daarbinnen creëerde zij een palet van 52 wittonen, voor iedere week één. Elke week bestaat uit een palet van 7 kleuren inclusief 1 wit, waarbij er maximaal 4 kleuren te gelijk in het grid te zien zijn. Bovendien heeft iedere dag van de week een basisvorm en richting op het grid. 

Ichwan Noor — Beetle sphere

De Indonesische kunstenaar Ichwan Noor (Jakarta, 1963) is bekend om zijn grootschalige sculpturen van hybride menselijke, dierlijke en technologische vormen.
Ichwan Noor liet velen versteld staan met zijn ontzagwekkende mammoetsculpturen van vervormde auto's in vormen. Deze gigantische sculptuur is gemaakt van een echte Volkswagen Beetle uit 1953, gecombineerd met polyester en aluminium en getransformeerd in een perfecte bol. De Kever is een van een reeks bolvormige en kubusvormige voertuigsculpturen van de in Jakarta gevestigde beeldhouwer.

Ai Weiwei — Forever (Stainless steel Bicycles in gilding) 3 pairs 2 layers

Ai Weiwei (Peking, 28 augustus 1957) is een Chinees conceptueel kunstenaar, politiek activist en filosoof, wiens werk consequent het politieke regime in China betwist en gelijktijdig mondiale thema's behandelt. Zijn serie van sculpturale herbestemde Forevermerkfietsen, roept door de vorm, innovatie en eenvoud vragen op over continuïteit en verandering, traditie en revolutie. In welke snel veranderende tijd kan verwacht worden dat de dimensies van het dagelijks leven 'voor altijd' zullen zijn?

Maarten Baas — Analog digital clock

De Analog Digital Clock van Maarten Baas (Arnsberg, 1978) is een digitale klok, waarvan de getallen elke minuut handmatig door acteurs worden veranderd. De klok is onderdeel van het ‘Real Time’ concept, waarin vier verschillende klokken (waaronder de analoge Schiphol klok, grootvader klokken en vegers’ klok) films van acteurs tonen die gedurende twaalf uur de tijd aangeven. In ‘Real Time’ staat de beleving van tijd centraal. Baas creëerde het concept om aan te geven hoe tijd verstrijkt, wat mensen ermee kunnen doen en hoe oneindig tijd is.

K
a
l
v
e
r
p
a
s
s
a
g
e
k
a l v e r
p
a s s a g e